Hälsa och Mindfulness
Kontakt och deltagaranmälan
Kultur och upplevelser
Aktuellt och kalendarium
Om Marina och företaget Naturnärvaro Grythyttan

Naturnärvaro Grythyttan

För att må bra behöver vi lugn och ro med tid för eftertanke och inre vila och en social samvaro där skratt, inspirerande upplevelser och god gemenskap erbjuds. Vi behöver dessutom äta bra, sova ordentligt och motionera både kropp och hjärna.

Ofta glömmer vi bort att vara varsamma med oss själva. Vi kan drabbas av stress med olika fysiska och psykiska symptom såsom sömn-störningar, hjärtklappning, minnessvårigheter och humörsvängningar.

Tänk att ligga på mjuk mossa och bara vara medan molnen sakta far förbi – lukta, känna, vara med hela sig, här och nu och bli stärkt, lugn och återhämtad. Att man dessutom blir mer fokuserad, koncentrerad och kreativ av lugna naturövningar gör att naturen passar lika bra både för den sjuka och utmattade som för den som vill hämta ny energi och inspiration t ex inför ett möte eller konferens...

Att vi mår bra av att vistas i naturen är självklart för många men nu finns också en mängd vetenskaplig forskning som visar på att naturvistelse kan ge mental avkoppling kraftpåfyllning och återhämtning bl.a.

  • blodtrycket sänks
  • nivåerna av stresshormonet kortisol sänks
  • vårt må-bra hormon oxytocin ökar

 

Om Marina & vad jag kan göra för er

Jag heter Marina Nilsdotter Werdin och bor i Grythyttan, Bergslagen. Jag arbetar med kvalitativa och inspirerande möten med människor inom hälsa, natur och kultur. I mitt företag ingår också skogsfastigheten Nybygget, beläget strax utanför Grythyttan. På Nybygget skapar tystnad och vackra naturmiljöer lugn och återhämtning.

Inom hälsa, natur och kultur håller jag:

  • kurser
  • föreläsningar
  • hel/halvdagsaktiviteter
  • prova-på-aktiviteter
  • innan konferensen-aktiviteter
  • happenings
  • kultur-och naturguidning mm.
Dessutom syr jag gärna ihop ert besök i Grythyttan/Hällefors genom att skapa intressanta program, kontakta boendeanläggningar mm.

Jag följer gärna med som guide under ert besök!


Min bakgrund & kompetens


Hälsopedagog med specialinrikting natur & Mindfulness-instruktör

Utbildad Hälsopedagog med naturen som bas; två-årig kvalificerad yrkesutbildning, via Vansbro Lärcentrum, med fokus på naturen som resurs både i hälsofrämjande verksamhet och vid rehabilitering. Gemensamt för alla naturhälsopedagoger är att vi arbetar upplevelsebaserat . Grunden för allt arbete som naturhälsopedagog är medveten närvaro då upplevelsebaserat arbete i naturen främjar just närvaro.

För att stärka och utveckla mig vidare inom natur och hälsa och mötet med männniskor har jag utbildat mig inom:

Natur och sinnesupplevelser för hälsa
, Dalarnas högskola,
Hållbart Familjeskogsbruk,
Växjö Universitet,
Floristik, Karlstads Universitet,
Myter, riter och symboler
, Gävle högskola,
Hälsoträdgårdar, Sveriges lantbruksuniversitet Alnarp.

Jag är utbildad mindfullnessinstruktör genom Mindfulnesscenters Ola Schenström, en av Sveriges ledande experter på mindfulness. Mindfulness är ett förhållningssätt och en effektiv stresshanteringsmetod. Forskning visar att mindfulnessträning ger:

  • minskad stress
  • ökad självinsikt
  • ökad koncentrationsförmåga
  • bättre sömn
  • ökat fokus
  • ökad uppmärksamhet

Mindfulness är inspirerad av buddhistisk meditation och livsfilosofi. Efter anpassning till vårt moderna samhälle har Mindfulness under många år kommit till stor nytta inom hälso- och sjukvården.

Flowlearninginstruktör & Vägvisare vid Tällberg Forum och Rework the World

Flowlearning -en metod för att hitta den egna närvaron i naturen och den metod jag använder främst. Metoden bygger på grundläggande principer om lärande och övningar i medveten närvaro för att bli mer öppen för det som händer i naturen. Vi tränar vår egen närvaro och uppmärksamhet genom olika upplevelser i naturen. Metoden bygger på fyra steg som varsamt leder oss till en djupare upplevelse av naturen.

Det handlar om att väcka entusiasm, fokusera uppmärksamheten, erbjuda direkta upplevelser och att få dela inspirationen man upplever tillsammans med andra. Metoden togs fram av den amerikanske naturpedagogen Joseph Cornell, Sharing Nature Foundation, för omkring trettio år sedan.

Jag har för de svenska Flowlearningutbildarna Lars-Erik Larsson samt Peter Wiborn, Vuxenskolan deltagit i utbildning, workshop och möten. Svenska Flowlearning-instruktörer träffas regelbundet för erfarenhetsutbyte, inspiration och kunskap.

2008 samt 2010 var jag en av vägvisarna/nature guides under Tällberg Forum och genomförde Naturewalks med deltagarna för att skapa bättre grund för de efterföljande möten och diskussioner kring vårt klimat och miljö som sedan skedde. En möjlighet till en naturupplevelse för reflektion och för att skapa en relation med vår natur och vår jord. Att uppleva närvaro och sammanhang för att ge fördjupade möten och diskussioner under mötet.

I samband med dessa Forum har jag genomgått Naturakademins kurs Mindfulness in nature inför Tällberg Forum 2008 samt inför Rework the World 2010. Utbildare & ledare: Göran Gennvi, Naturakademin, Peter Wiborn och Lars-Erik Larsson Vuxenskolan.



Interpretation/Storytelling

I flera av de projekt jag varit delaktig i har interpretation d.v.s. att tolka och gestalta landskapet, platsen, "rummet", tingen och varelserna, varit grunden. Att dela sin entusiasm för ”någonstans” eller ”någonting” med andra. Att levandegöra, gestalta och skapa närvaro. Interpretationen ska ge en upplevelse. John Veverka, USA har gett workshops i interpretation över hela världen i över 20 år och jag var deltagare i en av de workshops vi anordnade i Hällefors "Interpretive training workshop on Planning and Designing Interpretive Trails and related Media".

Tänkvärt från John Veverka:

  • INFORMATION är inte INTERPRETATION
  • INTERPRETATION kan innehålla INFORMATION
  • INTERPRETATION är INSPIRATION.

Jag tror på magin i berättandet. Vem har inte blivit trollbunden av en god berättelse av en engagerad berättare? Jag har deltagit på två berättarworkshops för Fabula Storytelling, Stockholm, där berättandets glädje och kraft förmedlades och praktiserades.

Så här skriver Fabula Storytelling på sin hemsida om berättandet:

Berättandet är ett behov hos oss alla. Vi vill bli hörda, vi vill bearbeta våra upplevelser, vi vill utbyta erfarenheter. Varje människa sitter på en skatt av historier och det kan vara en stor upplevelse att höra sig själv formulera dem. Genom att berätta kan man nå förståelse både för sig själv och för andra. Berättandet och lyssnandet ger våra upplevelser mening och sammanhang.

 

Projektledare/konsult

Jag har mångårig erfarenhet att arbeta, leda och utveckla projekt inom natur, kultur och hälsa. Främst för Hällefors kommun men också för andra såsom Studiefrämjandet i Bergslagen och Fellingsbro Folkhögskola. Flertalet av projekten har handlat om att stärka långtidsarbetslösa/sjukskrivna.

Projekt där jag varit involverad som antingen drivande eller medarbetare:

  • Ekopiloterna - en projektledarutbildning
  • Primtôngel - en kultur och miljöfestival
  • Vintergatan - ett demokratiprojekt
  • Omtanken - en miljöutställning
  • Festivalerna Dagsmeja samt Gurkmeja
  • Bergslagens industridesignforum - ansvarig för guider och guidematerial, invigning
  • Formens Hus i Hällefors - guide för de designhistoriska samlingarna, berättare och föredragshållare kring kommunens strukturomvandling och den nya strategisatsningen måltid, teknik, design.
  • Mötesplats för upplevelseindustrin Hällefors.
  • Naturvårdsprojektet Naturens Känsla Hällefors.


Lärare/pedagog

I botten har jag studier inom svenska språket, litteraturvetenskap, konstvetenskap och pedagogik. Jag har bl.a. undervisat i kommunikation, svenska, engelska, hotell och turism samt SFI inom grundskola, gymnasium och komvux.